We hebben het allemaal wel eens, stress. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de gevolgen van stress? Deze blog post gaat over alles dat jij moet weten over stress!
Wat is stress eigenlijk?
Voordat we gaan kijken hoe stress ons leven beïnvloedt, moeten we weten wat het eigenlijk is. Hoewel er niet een perfecte definitie is van stress, zijn dit de twee meest bekende en geaccepteerde definities van stress.
Stress is een chemische reactie als gevolg van externe prikkels die spanning veroorzaken. Maar het kan ook komen door een disbalans van wat je aankan en wat er van je wordt gevraagd.
Welke definitie van stress jij het beste vindt is natuurlijk helemaal jouw keuze, maar welke definitie jij ook het best vindt passen, stress is slecht voor je.
Het lichaam
Je lichaam reageert als jij stress ervaart, zo kan je vaker last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid maar ook vergeetachig worden of concentratie- problemen.
Daarnaast is stress een risico factor voor obesitas en metabool syndroom, wat hierdoor weer verhoogde bloeddruk, verminderde glucose tolerantie en verhoogde cholesterol veroorzaakt. (1)
Stress uit zich niet alleen lichamelijk maar ook psychisch en op sociaal gebied. Dit alles wordt beïnvloedt door stress.
Hoe krijg je stress?
Er zijn veel verschillende redenen die stress kunnen veroorzaken zoals ongezonde leefgewoontes maar ook eigenschappen van mensen.
Zo ervaren mensen die gehaast, geen nee kunnen zeggen en ambitieus zijn, vaak eerder stress dan mensen die dat niet zijn.
Daarnaast kan een uitdagende baan of een relatie ook een grote factor zijn waardoor jij stress ervaart.
Gevolgen van stress?
De gevolgen van stress op jouw lichaam en gezondheid kunnen erg groot zijn, wat er precies allemaal kan gebeuren is zeer uiteenlopend.
Veel ‘kleine’ klachten als gewrichtspijn, pijn in de rug of hoofdpijn kunnen terug worden geleid naar stress. Dit betekent niet dat je dit inbeeldt of dat de klacht ‘psychisch’ is.
Dit heeft natuurlijk ook te maken met de mate van stress die je ervaart en hoe lang dit aanhoudt.
Voornamelijk langurige stress zorgt voor een toename aan cortisol, dit wordt ook wel het stresshormoon in je lichaam genoemd. Maar ook jouw serotoninegehalte wordt verlaagd, deze twee samen zorgen normaal voor processen als slaap, honger, energie en jouw emoties. (2)
Je ziet het dus al aankomen dat wanneer deze twee hormonen door stress uit balans worden gehaald, je er niet echt gezonder op wordt.
Wat te doen tegen stress?
Het belangrijkst om stress tegen te gaan is om te weten waar het vandaan komt, maak hiervoor een lijstje met dingen die jou spanning geven en dingen waar je juist gelukkig van wordt.
Als werk bijvoorbeeld voor jou een stressfactor is, is het niet de oplossing om meteen ontstlag te nemen. Dit kan namelijk zorgen voor nog meer stress. Het is de kunst om precies uit te zoeken wat op het werk, die stress juist veroorzaakt.
Daarnaast is het ook atlijd een slim idee om erover te praten met iemand die jij vertrouwt. Je verhaal kwijt kunnen is altijd fijn, maar wie weet hebben zij ook wel een oplossing voor je!
Mijn laatste tip is om op te schrijven wat er in je hoofd omgaat. Vaak kunnen we gek worden van onze eigen gedachtes, het is dan goed om rust te creeëren en het van je af te schrijven.
Heb je nog vragen? Laat ze achter in de comments!
Amber
Bronnen gebruikt in deze blog post:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5570902/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12467090