[vc_row][vc_column][vc_column_text]Leuk dat je deze blog leest!

Mijn naam is Merijn (mede-oprichter van My Shredded Lifestyle). De zomer is officieel van start en ik wil jou leren waar jij op moet letten bij het sporten tijdens warm weer. Het is tijdens warm weer belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze warmte. Vandaar beantwoord ik de vraag of het verantwoord is om in warme dagen te gaan sporten en hoe je dit op een gezonde manier aanpakt.

Ben jij bang om te zweten in de sportschool vanwege schaamte? Hier moet je niet bang voor zijn, want dit is juist goed. Ons lichaam beschermt zich door middel van zweten tegen oververhitting. Wanneer het lichaam bloot wordt gesteld aan extreme oververhitting, dan is het in staat om zich aan te passen. Dit aanpassen wordt ook wel acclimatiseren genoemd. Door de spieren die erg actief zijn ontstaat er een grote warmteproductie. Tevens neemt het lichaam ook veel warmte op uit de directe omgeving. Al deze factoren zorgen voor een snel stijgende kerntemperatuur. Wanneer de kerntemperatuur van het lichaam te snel stijgt, kan dit belemmerend zijn voor de normale cel functie.

Door de warmte die in het lichaam geproduceerd wordt kan de lichaamstemperatuur aanzienlijk stijgen. De belangrijkste reden voor de warmte die in het lichaam wordt geproduceerd, is de chemische reactie die plaatsvindt wanneer voedsel in brandstof wordt omgezet. Deze warmte die geproduceerd wordt door de mitochondriën, spieren en organen wordt metabole warmte genoemd.

Naast interne warmte speelt ook externe warmtebelasting een rol bij een oplopende lichaamstemperatuur. Hierbij speelt niet alleen buitentemperatuur een rol, maar ook de intensiteit van de luchtvochtigheid, de windsnelheid en thermische straling.

Een combinatie van interne- en externe warmtebelastingen kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s, die weer verder kunnen leiden tot drie hitteaandoeningen. Deze hitteaandoeningen kunnen verschillen van onschuldige tot zeer ernstige. Waarbij directe medische verzorging dan ook vereist is. Dit laatste noemen we een hitteberoerte.

Hieronder zie je de oververhittingsverschijnselen van matig naar zeer ernstig:

Hittekrampen

Een aandoening die bij mensen wie snel zweten voorkomt zijn hittekrampen. Hittekrampen zijn het directe effect als een lichaam te snel mineralen verliest. Dit wordt ook wel dehydratie (uitdroging) genoemd. Je hebt vast wel eens van de term ‘Stay Hydrated’ gehoord. Door snel vochtverlies verliest je lichaam veel natrium (zout). Ben jij iemand die snel zweet, dan kun jij hittekrampen tegengaan door voldoende te drinken (denk aan 0,033 x lichaamsgewicht = aantal liter water per dag). Zorg daarnaast dat je voldoende zout tot je neemt via dagelijkse voeding.

Warmtestuwing

Wanneer het bloedvatenstelsel van het lichaam door de warmte en dehydratie niet meer goed kan functioneren, ontstaat er een warmtestuwing. Bij ernstig zweten heeft het lichaam direct te maken met vochtverlies, dat het bloedvolume doet afnemen. Bij warmtestuwing functioneert de thermoregulatie van het lichaam wel, maar het lichaam zorgt niet meer voor voldoende warmteafgifte door het gebrek aan bloed. Dit bloed zorgt normaal voor de warmteregulatie naar de huid. Mensen met een getraind lichaam hebben minder kans op een warmtestuwing.

Hitteberoerte

Wanneer het lichaam letterlijk oververhit dreigt te raken, dan ontstaat er een hitteberoerte. In feite kan het lichaam de hitte niet meer controleren met als gevolg dat de thermoregulatie van het lichaam faalt. Dit is zeer gevaarlijk en met name sporters moeten hierbij opletten. Als een sporter in extreme temperaturen zichzelf uitdaagt kan de kerntemperatuur van het lichaam naar een waarde boven de 40°C stijgen. Veel voorkomende symptomen als gevolg zijn; hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid, bizar gedrag en eventuele shock.

Als er niet snel gehandeld wordt bij een hitteberoerte gaat deze aandoening over in een coma, waarbij overlijden een gevolg kan zijn. Bij herkenning van symptomen moet de desbetreffende persoon zo snel mogelijk worden afgekoeld. De beste manier om dit te doen is het onderdompelen in een bad met (ijs)koud water.

Tips voor het trainen tijdens warm weer

Iedere sporter zou op de hoogte moeten zijn van deze tips tijdens het trainen met warm weer. Het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Daarom geef ik jou wat tips om de ziektes van oververhitting te voorkomen:

Plan je training in de ochtend of ’s avonds. Hierdoor ontloop je de warmste temperaturen van de dag.

Zorg altijd voor genoeg water tijdens een workout. Het is dus niet handig om met een drinkflesje van 0,33 centiliter te gaan sporten.

Probeer voor een workout net zo veel vocht te drinken als je verwacht uit te zweten. Dit kun je schatten door je bijvoorbeeld: voor en na een workout te wegen. Het is ook een leuk experiment om te weten hoeveel jij per trainingssessie uitzweet!

Draag zo min mogelijk kleding. Extra kleding staat gelijk aan extra warmte. Vandaar is het niet slim om lange mouwen en joggingbroeken te dragen tijdens warm weer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *