Wie kent het niet, het gevoel dat je de dag na je training niet uit je bed wilt komen omdat alles in je lichaam pijn doet. Zeker als je al een tijdje niet meer in de gym bent geweest. Is het slim om met deze spierpijn nog te gaan trainen?

Deze blog post vertelt je alles over spierpijn en wanneer je nu wel en juist niet moet trainen met spierpijn!

Wat is spierpijn?

Dit enorm vervelende gevoel in je spieren staat ook wel bekend als DOMS, delayed onset muscle soreness. Als je dit in het Nederlands wilt vertalen kom Google met de suggestie ‘spierkater’, wat eigenlijk perfect omschrijft wat DOMS zijn, vertraagde spierpijn.

Je kunt het in twee catogorieën verdelen:

Directe spierpijn, dit is de pijn die je tijdens of net na een set kan voelen. Het brandende gevoel in de spier komt doordat er melkzuur ophoopt en de zenuwuiteinde prikkelt.

En dan heb je nog de DOMS, deze ervaar je pas 24-48 uur na je training. Dit komt door hele kleine scheurtjes in het spierweefsel die ontstaan door het trainen. Dit klinkt misschien als iets erg maar het is juist wat ervoor zorgt dat jouw spieren gaan groeien. (1)

Dit zal je vooral ervaren als je voor het eerst traint of een tijdje niet meer in de gym bent geweest, omdat dan de minischade intenser is.

Er zijn ook nog andere redenen waarom jij spierpijn kan ervaren, dit kunnen auto-immuumziekten zijn of bijvoorbeeld als reactie op een vaccinatie.

Wanneer mag je niet trainen?

Maar dit hoeft niet per se te betekenen dat je deze spier niet meer kan trainen door de spierpijn, er zijn wel een paar situaties waar dit af te raden is.

  1. Gewrichtspijn en/of spierpijn zou alleen in je spieren moeten zitten (daarom ook de naam spierpijn). Als je merkt dat je de pijn uit je gewrichten voelt moet je absoluut niet gaan trainen. Het beste is dan om met een proffesional te kijken waar het probleem zit.

2. Een andere situatie om niet te gaan trainen is wanneer de spierpijn zo pijnlijk is dat je geen goede vorm meer kunt behouden. Slechte vorm                     vergroot de kans op blessures wat ervoor gaat zorgen dat jij nog langer niet kan trainen.

Als dit niet het geval is kan je dus gewoon door trainen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je eigen gezondheid. Wat wel belangrijk is, is om te onthouden dat er een kans bestaat dat je niet optimaal kan trainen met deze spier, het is dus aan te raden om voor een lichter gewicht te gaan dan normaal!

Je kan natuurlijk ook de spieren die pijnlijk zijn niet trainen. Door deze pijnlijke spier te ontlasten kan dit jou helpen, zodat je niet lichter hoeft te trainen of een dag over moet slaan!

Dit kan je doen door het voglen van een kan split, dit betekent dat je het trainen van jouw lichaam split en opdeelt in verschillende dagen. Zoals een upper/lower schema of een push/pull/legs schema. Dit voorkomt dat je snel achter elkaar de pijnlijke spieren traint.

Conclusie

Het is dus eigenlijk helemaal niet zo erg om te trainen met spierpijn. Je moet er dus wel rekening mee houden dat je met de pijnlijke spier minder gewicht kan tillen. Dit kan je voorkomen door je te richten op een andere spiergroep.

Zorg er vooral voor dat je jezelf niet in gevaar brengt tijdens het trainen. Niemand zit te wachten op blessures!

 

Heb je nog vragen? Laat ze achter in de comments!

 

Amber

Bronnen:

http://www.lookgreatnaked.com/articles/is_muscle_soreness_indicative_of_muscle_development.pdf

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *